miercuri, 27 iunie 2007

Terenurile armatei, negot politic la PNL Dolj

de Marius PIRLEA
Articol aparut in "Prima Ora in Oltenia" de Luni 26 Februarie 2007

Deputatul PLD Horatiu Buzatu il va interpela pe premierul Calin Popescu Tariceanu cu privire la modul in care s-a dat hotararea de guvern cu privire la cele 24,5 ha de teren trecute de la Ministerul Apararii Nationale, la Consiliul Local Podari. Buzatu crede ca in spatele hotararii de guvern sunt si alte interese. Presedintele PLD Dolj sustine ca liderul PNL Craiova, Ion Groza, i-a propus in 2005 un targ: Daca accepta ca Gheorghita sa intre in PNL, primea la schimb terenuri la marginea Craiovei.

Cazul celor 24,5 de hectare de teren facute cadou de Guvern edilului sef din Poderi despre care Cotidianul Prima Ora a relatat saptamana trecuta va deveni subiectul unei interpelari parlamentare. Deputatul Horatiu Buzatu a declarat ieri, intr-o conferinta de presa ca va face o interpelare adresata premierului Calin Popescu Tariceanu privind HG 1185 din 2006 prin care terenurile armatei au trecut in ograda lui Gheorghita. "Este posibil ca in spatele acestei hotarari de guvern sa fie posibile acte de coruptie. Îi adresez domnului premier aceasta interpelare, pentru ca dumnealui are mai multe parghii la indemana pentru ca sa afle adevarul. Pe de o parte functia de premier, pe de alta cea de presedinte al PNL, pentru ca hotararea de guvern este semnata de mai multi ministri liberali. Poate sa-i ceara explicatii domnului secretar de stat Paul Victor Dobre de ce a semnat dumnealui hotararea de guvern si nu domnul ministru Blaga" a spus Buzatu.

Dupa cum a relatat Prima Ora, Hotararea de Guvern este semnata de patru liberali cu greutate: premierul Calin Popescu Tariceanu, fostul ministru al apararii, Teodor Atanasiu, secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor Paul Victor Dobre si Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Sint alte interese la mijloc

Presedintele interimar al PLD Dolj a lansat cateva intrebari retorice catre ministrii care si-au pus stampila pe hotararea de guvern cu pricina. "Cum a fost posibil ca domnul primar Gheorghita sa primeasca aceste terenuri in administrare atat timp cat dumnealui este cercetat in mai multe dosare penale care vizeaza modul dubios al unor tranzactii cu terenuri ? Cred ca in spatele hotararii sunt si alte interese si institutiile statului trebuie sa ne ofere niste raspunsuri."

Buzatu deconspira tandemul Groza - Gheorghita

Horatiu Buzatu a dezvaluit ieri ca unul dintre liberalii care l-au ajutat pe primarul Gheorghita sa intre in posesia terenurilor a fost subprefectul Ion Groza, actualmente presedinte al PNL Craiova. Mai mult, deputatul, pe vremea aceea liderul PNL Dolj, sustine ca Groza i-a propus un targ prin care daca accepta ca Gheorghita sa intre in PNL, primea la schimb terenuri la marginea Craiovei. "Nu pot sa nu-mi aduc aminte ca domnul Ion Groza a facut demersuri ca dl. primar Gheorghita sa fie primit in PNL. Domnul Groza a spus atunci ca domnul Gheorghita ne va ajuta mult in campania electorala de la Craiova, prin influenta pe care o are. În plus, domnul Groza mi-a spus ca domnul primar ar putea sa ne atribuie terenuri la marginea orasului. Am refuzat oferta domnului Groza spunandu-i ca dl. Gheorghita este un om patat si ca Alianta a castigat puterea cu un mesaj impotriva coruptiei. De altfel, cred ca acesta a fost unul dintre motivele care au dus la ruperea relatiei mele cu dl. Groza, si care au dus la plecarea mea din PNL", a punctat Buzatu.

Groza zice ca lucra la capitalul electoral al partidului

Presedintele PNL Craiova contesta vehement varianta oferita de deputatul Buzatu. "A fost vorba de niste discutii, dar nu de ce spune dl. Buzatu. Întradevar, am spus ca ar fi bine sa-l ajutam pe Gheorghita sa treaca terenurile de la Armata la Consiliul Local podari, pentru a fi date la oamenii din sudul Craiovei. Astfel, PNL ar fi avut de castigat capital electoral. În niciun caz nu i-am propus lui Buzatu ca sa-l accepte pe Gheorghita in partid. Nu am niciun amestec in modul in care terenurile au fost trecute de la MapN in domeniul public al comunei Podari. Acestea sunt aberatii ale lui Buzatu" a spus Groza.

Oamenii primarului, la loc de cinste

Dupa cum anticipa cotidianul Prima Ora, terenurile armatei nu vor intra in posesia oamenilor simpli di Podari, ci a prietenilor lui Gheorghita. Potrivit anexelor la Legea 247 aprobate de Prefectura Dolj, ar fi indreptatiti sa primeasca teren Rudeanu Yvonette, in numele familiei Viisoreanu, caz despre care a scris pe larg Prima Ora, dar si secretarul comunei Podari, fostul viceprimar, sau chiar membrii ai comisiei de aplicare a fondului funciar. Mai mult, unele dintre persoanelecare apar in tabelul nominal la legea 247 / 2005 au fost validate si pe legea 1 / 2000.

Niciun comentariu: