marți, 8 aprilie 2008

Primăria cade, dar nu se predă proprietarilor

  • Familia Neamţu are mari şanse să cîştige pînă la alegeri clădirea din A. I. Cuza, nr. 7

Noul primar al Craiovei nu se va putea bucura prea mult de scaunul de edil-şef al Băniei. Şi asta pentru că actualul sediu central al Primăriei Craiova, situat pe strada A.I Cuza nr. 7, este revendicat de o parte a celor ce-i moştenesc pe foştii acţionari ai Băncii Comerţului, cei care au ridicat impozanta clădirea din buricul Băniei.


Moştenitorii, pe numele lor Alexandru Missirliu, Constantin Missirliu, Stănică Bortnovschi, toţi din Bucureşti, Ştefan Dominic Bortnovschi, actualmente aflat în Franţa, Ioana Bortnovschi, cu domiciliul în SUA, Şerban Constantin Neamţu, care locuieşte în Timişoara, Alexandru Becherescu din Craiova au început demersurile de a intra în posesia clădirii încă din 2001, cînd au notificat municipalitatea în baza legii 10/2001, solicitînd „restituirea în natură a cotei parte ce ni se cuvine din bunul imobil-sediul social al Băncii Comerţului SA situat în Craiova, strada A.I. Cuza nr.7”. În afara celor enumeraţi mai sus, mai există alţi doi moştenitori – Niculina Neamţu şi Tudor Neamţu – care nu au depus notificări în baza legii privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv.

După cinci ani răspunde şi Primăria
Cu toate demersurile întreprinse pe vremea fostului primar al Craiovei, Vasile Bulucea, moştenitorilor le-a fost imposibil să intre în posesia clădirii. Chiar dacă notificarea către Primărie s-a făcut la jumătatea anului 2001, la sfîrşitul 2002 moştenitorii nu primiseră nici un răspuns din partea municipalităţii craiovene. Mai mult, cuplul Bulucea-Miulescu s-a purtat cu moştenitorii ca pe vremea Anei Pauker. În 2005, moştenitorii cheamă în judecată Primăria Craiova pentru a-i obliga pe aceştia să emită o dispoziţie de restituire în natură. Un an mai tîrziu, Primăria Craiova emite dispoziţia nr. 8425/26.04.2006 prin care respinge cererea privind „restituirea în natură sau acordarea de măsuri reparatorii pentru imobilul situat în str. A.I. Cuza, nr.7”.

“Nu fac dovada dreptului de proprietate”
Eminenţa cenuşie a primăriei, am numit-o aici pe secretara Nicoleta Miulescu, susţine că moştenitorii nu au făcut dovada că actualul sediu central al municipalităţii ar fi aparţinut Băncii Comerţului. „Calitatea de acţionari ai Băncii Comerţului Societate Anonimă - Craiova, nu îi îndreptăţeşte pe solicitanţi la restituirea în natură sau acordarea de măsuri reparatorii, avînd în vedere faptul că nu fac dovada dreptului de proprietate al persoanei juridice asupra imobilului revendicat, nedepunînd la dosarele de notificare acte translative sau constitutive de drepturi care să confere Băncii Comerţului calitatea de proprietar al imobilului situat în Craiova, str. A.I. Cuza, nr 7, în temeiul stipulat de art. 23 din legea 10/2001-republicată”, se spune în dispoziţia semnată de primarul Antonie Solomon şi Nicoleta Miulescu. Mai mult, reprezentanţii municipalităţii afirmă că “solicitanţii nu dovedesc calitatea de proprietar a persoanei juridice emitentă a acţiunilor asupra imobilului, avînd în vedere faptul că în Buletinul Clădirii nr. 15 întocmit la recensămîntul realizat în anul 1948, figurează ca proprietar Banca Naţională Dolj, iar imobilul avea regimul juridic de instituţie publică. Tot în Buletinul Clădirii se precizează că Banca Comerţului se afla în lichidare, iar construcţia nu avea destinaţie de bancă, ci era ocupată de Direcţia 3 regională CFR şi Serviciul F3 Regional CFR, care aveau calitatea de chiriaşi din data de 15.11.1945 şi achitau chiria Băncii Naţionale a României, inclusiv la nivelul anului 1948”.
Moştenitorii vin cu documente
Dispoziţia municipalităţii a fost contestată în instanţă de către moştenitori. Aceştia afirmă că au făcut dovada faptului că sînt îndreptăţiţi la restituire prezentînd o serie de documente eliberate de Arhivele Naţionale, din care reiese fără dubii că sediul actual al primăriei aparţine fostei Bănci a Comerţului: “Considerăm această dispoziţie precum şi motivarea sa ca fiind nelegală. Imobilul în cauză a aparţinut Băncii Comerţului SA Craiova, iar preluarea sa în baza decretului nr. 92/1950 este nelegală, întrucît actul normativ respectiv se referea la imobile cu o destinaţie anume, respectiv fond de locuinţe.(…) Solicităm restituirea în natură a imobilului, întrucît acesta a fost preluat fără titlul de stat. Învederăm, de asemenea că Banca Comerţului SA - Craiova a fost înfiinţată în anul 1897 din iniţiativa autorului Constantin Neamţu, avînd caracterul unei afaceri de familie, împrejurarea demonstrată şi de strînsele relaţii de familie ale autorilor noştri, principalii acţionari(...) În dovedirea cererii noastre înţelegem să ne folosim de proba cu acte şi expertiza tehnică de specialitate”. Procesul dintre Primărie şi moştenitori a fost strămutat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe de la Craiova la Timişoara.
Missirliu: „Bulucea şi Solomon au fost la fel de cîinoşi”
Unul dintre moştenitori, Alexandru Missirliu, s-a declarat revoltat de modul în care s-au purtat în tot acest timp autorităţile din Craiova. „S-au comportat cu duşmănie şi cu dispreţ. Atît Bulucea, cît şi Solomon au fost la fel de cîinoşi. Dacă vom cîştiga, vom vedea ce facem cu clădirea. Să ajungem noi acolo. Mă bucur că procesul a fost strămutat la Timişoara”, ne-a declarat Missirliu.
Solomon: “O rezolvăm, că nu mai luăm fonduri!”
Primarul Craiovei, Antonie Solomon, spune că în cazul în care moştenitorii vor cîştiga şi se va mai afla în fruntea Primăriei Craiova, nu va renunţa în ruptul capului la clădire. „Avem un litigiu cu moştenitorul unuia dintre foştii acţionari ai băncii, care a funcţionat în clădire acum 100 de ani. Dacă va cîştiga în instanţă, va trebui să-l despăgubim ca să fim proprietari deplini ai clădirii“, a spus Solomon. Situaţia actuală nu-i convine nici edilului-şef, pentru că în condiţiile în care clădirea stă să cadă, nu poate să facă nimic pînă la finalizarea litigiului. “Nu putem accesa nici un fond pînă nu rezolvăm acest litigiu”, a conchis Solomon.

Proiectată de Mincu, evaluată la 20 de milioane de dolari
Clădirea fostei Bănci a Comerţului, acum sediul Primăriei Craiovei, a fost proiectată de arhitectul Ion Mincu. Clădirea a fost terminată în 1916 de către Constantin Iotzu, elevul lui Mincu. Clădirea are un interior bogat decorat cu stucaturi, vitrouri, mozaicuri veneţiene şi grilaje de fier forjat. Moştenitorii au estimat valoarea imobilului, în 2002, la suma de 20 de milioane de dolari.


Coaliţia anti-Solomon

Candidaţi şi finanţatori, strîns uniţi sub un singur slogan: totul pentru Nedelescu!

Actualul primar al Craiovei nu va avea o campanie liniştită. Şi asta pentru că adversarii săi s-au prins într-o horă politică inedită, scopul declarat fiind cîştigarea primăriei de către candidatul creditat cu cele mari şanse să-l răpună pe Solomon. Coaliţia este formată, pentru început, din Gheorghe Nedelescu, Ion Groza, Mihai Stancu şi Adrian Mititelu. Nume grele, avînd un singur ţel: decapitarea actualului primar

Strategia este cît se poate de simplă. Cei patru vor juca împreună pentru a duce alegerile în turul doi. Fiecare dintre ei are rolul său. Obiectivul careului anti Solomon este de a culege cît mai multe voturi astfel încît să-l coboare pe candidatul PD-L sub 50 la sută.
Nedelescu-gospodarul
Candidatul PSD, Gheorghe Nedelescu, va fi omul bun. Nu-l va ataca pe Solomon. Va fi omul proiectelor, candidatul-gospodar apropiat de cei nevoiaşi. Nedelescu trebuie să atragă de partea sa electoratul PSD şi ceva peste astfel încît să treacă de pragul celor 30 de procente. „Nea Gigi” este speranţa coaliţiei fiind cel mai bine plasat în opţiunile electoratului între cei patru. Nedelescu are rolul de a-i aplica lui Solomon lovitura de graţie în turul doi. Viceprimarul este candidatul coaliţiei, pentru el vor munci, practic, ceilalţi trei cu tot cu finanţatorii lor.

Dacă Solomon rămîne primarul Craiovei în 2008, eu, impreună cu echipa de fotbal şi împreună cu toţi apropiaţii mei şi familia mea, vom părăsi oraşul Craiova.
Adrian Mititelu, septembrie 2007

Groza justiţiarul
Candidatul PNL, Ion Groza, va fi justiţiarul. Rolul lui Groza este de a aduce aminte cu fiecare prilej de aşa-zisele dosare ale lui Solomon şi de tunurile imobiliare date de primar. Campania lui Groza va fi una deosebit de agresivă la adresa lui Solomon. Ţinta lui Groza este de a-i atrage de partea sa pe toţi cei care se simt „furaţi” de Solomon. Liberalul a fost cel care a preluat din presă „Afacerea Real” şi l-a acuzat pe Solomon că i-ar fi cerut şpagă impresarului lui Andrea Bocceli.
Stancu-Audienţă
Un rol important în această coaliţie îl va avea şi candidatul PC, nimeni altul decît preşedintele Asociaţiei de Luptă Împotrivă Corupţiei şi Abuzurilor, Mihai Stancu, fostul realizator al emisiunii „Audienţa” de la Tv Oltenia. Iniţial Stancu a vrut să candideze independent însă şi-a dat seama că este mai bine să joace sub umbrela unui partid. A ales Partidul Conservator. Stancu a fost aruncat în luptă pentru a ciupi voturi fiind cumva alternativa la Groza şi Nedelescu. Stancu îl va seconda pe Groza în a aduce în faţa electoratului actele de corupţie de la nivelul Primăriei Craiova. De altfel, pe perioada cît a realizat emisiunea „Audienţa”, Stancu nu l-a menajat deloc pe edilul-şef, fapt ce a atras mînia primarului.
Mititelu, banu’ şi ziaru’
Ultimul, dar nu cel din urmă, de departe cel mai înverşunat adversar al lui Solomon, este patronul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu. Acesta nu s-a hotărît dacă va candida sau nu, însă în orice variantă va fi un membru-jucător al coaliţiei anti-Solomon. În cazul în care va candida o va face ca independent. Din această postură va încerca să atragă de partea sa pe cei scîrbiţi de politică şi pe cei care nu mai au încredere în politicieni. Un alt segment vizat de Mititelu este cel al suporterilor Universităţii Craiova. Dacă nu va candida, Mititelu va sprijini mediatic coaliţia prin ziarul pe care-l patronează, „Ediţie Specială”. Un alt avantaj deloc de neglijat este cel finaciar. Cum din drepturile de televizare va cîştiga o grămadă de bani, finaţarea echipei fiind asigurată, Mititelu va putea să bage mîna mult mai adînc în sac şi să pună la bătaie o sumă consistentă împotriva primarului.

Solomon: „Nu mi-e frică de coaliţie”
Va fi interesat de văzut cum va acţiona edilul-şef împotriva strategiei puse la cale de contracandidaţii săi. Declarativ, Solomon susţine că nu are de ce să-şi facă probleme. „Nu mă interesează ce coaliţii fac ei. Eu am strategia mea, ei pe a lor. Nu-mi este frică de nimeni”, spune Solomon.

Coaliţia merge ca unsă
Relaţiile cordiale dintre cei patru sînt mai mult decît evidente. Cel puţin asta reiese din declaraţiile publice pe care le fac ei. „Nu m-ar deranja să fiu viceprimarul domnului Groza, dacă va cîştiga”, spune Nedelescu. „Nici pe mine nu m-ar deranja să fiu viceprimarul lui nea Gigi”, replică galant Groza. Nici Mihai Stancu nu se lasă mai prejos: „Îmi voi îndrepta toate armele împotriva lui Solomon”. Cît despre Mititelu, acesta acordă spaţii largi de campanie în Ediţie Specială, atît lui Groza cît şi lui Nedelescu.