miercuri, 27 iunie 2007

Guvernul oferă sinistraţilor din Dolj căsuţe de 40 de metri pătraţi

Guvernanţii îşi dau cu stîngul în dreptul în ceea ce priveşte soarta sinistraţilor doljeni. Guvernanţii i-au împărţit pe sinistraţi în două categorii: unii vor primi materiale de construcţii, alţii – case la cheie. În loc de 550 de milioane de lei vechi pentru o casă, cît ceruseră autorităţile doljene, Guvernul va da doar jumătate. În plus, casele promise nu vor avea mai mult de 40 de metri pătraţi. Ele vor fi formate dintr-o bucătărie, o cameră şi verandă.

Marius PÎRLEA

Prefectul Nicolae Giugea a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, modul în care va începe reconstrucţia caselor afectate de revărsarea Dunării. Giugea a spus că până pe 25 iunie vor fi distribuite materiale de construcţii pentru o parte din casele distruse de ape. Pentru început, vor primi materiale de construcţii 1.214 familii ale căror gospodării au fost luate de ape. „Acestea au fost prinse în hotărârea de guvern în urma anchetelor făcute de noi. Numai că între timp au mai căzut alte 206 case şi ne aşteptăm ca şi altele să mai cadă în viitorul apropiat“, a spus Giugea. Prefectul a dezvăluit însă că Guvernul nu are de gând să acorde sprijin tuturor celor 1.214 familii pentru a-şi reconstrui casele. „Va trebui să facem anchete sociale printre aceste 1.214 familii. Cei care se află în imposibilitatea fizică de a construi vor fi ajutaţi de Guvern. Vor primi casele la cheie, aşa cum se spune. Ceilalţi, însă, vor primi materiale de construcţii – cărămidă, tablă, cherestea, ciment, tot ce este necesar“, a precizat Giugea. „Anchetele sociale vor avea în vedere numărul de membri ai familiei şi capacitatea de muncă a acestora “, a punctat prefectul. Dintre cele 1.214 case prinse în hotărîrea de guvern, mai bine de jumătate se află în Rast şi vor fi reconstruite în apropierea tabarei de sinistraţi situată la patru kilometri de comună.

Socoteala de la Dolj nu se nimereşte cu cea de la Guvern

În urma evaluărilor făcute de Prefectura Dolj s-a ajuns la concluzia că reconstrucţia unei locuinţe costă în jur de 550 de milioane de lei vechi. Vineri însă, autorităţile doljene au primit o veste cît se poate de proastă din partea secretarului de stat din Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, Ioan Andreica, prezent la Craiova pentru a se întîlni cu primarii localităţilor afectate de inundaţiile de acum două luni. Andreica le-a spus acestora că reconstrucţia unei locuinţe nu poate depăşi 225 de milioane de lei pentru o casă. Potrivit prefectului Nicolae Giugea există două variante de proiecte după care se vor construi casele. Acestea vor avea aproximativ 40 de metri pătraţi şi vor fi formate dintr-o cameră, o bucătărie şi o verandă. Pentru început, Guvernul a alocat 230 de miliarde de lei pentru reconstrucţia caselor din Dolj. Asta, în timp ce autorităţile doljene ceruseră 1.400 de miliarde de lei.

Primarul din Rast îl invită pe premier să stea în casele Guvernului
„Sîntem chinezi să stăm într-o casă de 38 de metri pătraţi?“

Primarul din Rast, Iulian Silişteanu, localitatea cea mai afectată de inundaţiile din aprilie, s-a declarat „dezgustat“ de propunerea guvernanţilor. „Este bătăie de joc. Au promis ceva şi ne oferă cu totul şi cu totul altceva. Cum să faci o casă cu 200 de milioane de lei?“, a tunat Silişteanu. „Sînt 38 de metri pătraţi pentru o casă. Păi ce, eu sînt chinez? Sîntem popor de minioni? Să vină Tăriceanu să stea în casele astea că noi nu stăm. O cămară pentru borcane şi ce-o mai pune omul acolo are 1,63 de metri. Cum să pui un pat într-o cameră aşa de mică? Le punem supra-etajate, ca la puşcărie“, a acuzat edilul. Totodată, primarul nu a înţeles de la întîlnirea cu secretarul de stat cine va construi casele. „Nu ne-a spus nimic. Doar că ne dă materiale de construcţii să ne facem case. Printre sinistraţi am bătrîni de 60-70 de ani. Cum vor face ei case? Dar şi tinerii, de unde să ştie ei să facă case? S-au făcut case înainte, dar cu maistori, nu aşa. Sunt convins că oamenii se vor revolta cînd or auzi ce au de gând guvernanţii.“

Noul Rast, cu WC-ul în ogradă
Cu toate că prefectul de Dolj a declarat că noul Rast va arăta ca o localitate a mileniului III, locuinţele din comuna sinistraţilor nu vor fi dotate cu baie. „Domnul secretar de stat ne-a explicat că nu sunt bani pentru a face şi băi“, a spus arhitectul-şef al judeţului, Dumitru Cernătescu. Acesta s-a arătat la fel de nedumerit precum edilii localităţilor afectate, că Guvernul a alocat numai 200 de milioane de lei pentru o casă.

Niciun comentariu: