miercuri, 2 aprilie 2008

Parcul industrial, altă lovitură umanitară

Din poziţie de donator imobiliar, afaceristul Cherciu momeşte şi Ford-ul spre Pieleşti

Spiritul filantropic al omului de afaceri Ştefan Cherciu a început să se dezvolte odată cu pofta de a deveni mare latifundiar. Asta se întîmplă cam din 2005, cînd Cherciu a făcut cadou Primăriei din Robăneşti 400 de metri cubi de piatră cu care au fost reparate în întregime drumurile din comună. Le-a dat piatră şi le-a cumpărat terenurile. Ajuns moşier modern, Cherciu e gata să ofere furnizorilor de la Ford un teren de 40 de hectare şi asta pentru că vrea să direcţioneze firmele cu pricina acolo unde are el interes.

Omul de afaceri craiovean Ştefan Cherciu seamănă tot mai tare cu un donator imobiliar de meserie. După ce a cedat şapte hectare de teren Consiliului Judeţean Dolj, Cherciu este gata să facă acelaşi lucru şi pentru furnizorii Ford. De data aceasta, halca de teren este de aproximativ 40 de hectare. Şi acum, patronul de la „Casa Noastră” susţine că nu urmăreşte altceva decît dezvoltarea zonei.

Termopane umanitare nu are

Totuşi, cu jumătate de gură el a recunoscut pentru Money Expres că nu s-ar supăra dacă furnizorii Ford ar cumpăra de la „Casa Noastră” ferestre şi uşi pentru viitoarele construcţii. „Oricum, nu aş putea vinde atît de multe ferestre şi uşi, încît să ajungă la valoarea de piaţă a terenului oferit“, revine Cherciu la statutul său preferat, de filantrop. Omul de afaceri nu vrea să dezvăluie unde anume va dona cele 40 de hectare de teren pentru furnizorii Ford. Spune că aşteaptă să vadă dacă oferta lui va fi luată în seamă. De fapt, politica lui Cherciu este simplă, pragmatică şi are o mică legătură cu filantropia. El urmăreşte ca pe lîngă fiecare parcelă de teren a sa să aducă cîte un investitor strategic, care să preseze autorităţile să doteze zona cu utilităţi. Şi cum despre Cherciu se spune că a cumpărat peste 1.000 de hectare de teren în jurul Craiovei, nu e nici o surpriză că încearcă prin speculaţii inteligente să crească valoarea pămîntului dintre aeroport şi Pieleşti.

Cum l-a fermecat pe primarul din Robăneşti

Ştefan Cherciu a început să cumpere teren în zona Robăneşti-Pieleşti şi, apoi, s-a deplasat către Malu Mare şi alte localităţi din jurul Craiovei. Cînd a început el să cumpere terenurile erau folosite de proprietarii pentru culturi agricole. Edilul din Robăneşti povesteşte pe site-ul primăriei un episod interesant cu patronul de la „Casa Noastră”. Era în perioada în care comuna fusese inundată. „Stăteam în biroul meu şi mintea-mi plecase aiurea. Mă-ntrebam cum şi ce să fac pentru acei locuitori ai satelor Lăcriţa Mare, Golfin şi Robăneştii de Sus. Cînd, la un moment dat, bate cineva la uşă. Întîi, aproape că refuz să aud. Dar insistă. Cu un glas domol, răguşit, îi permit să intre. Era un domn simpatic, îmi părea cunoscut Ştefan Cherciu. Îl cunoscusem întîmplător, era interesat să cumpere o mică suprafaţă de teren arabil. Îl poftesc să ia loc, îi ofer o cafea. Mă tot întreba ce-am de sînt supărat. Păi cum să nu fiu, domnule, supărat, îi răspund pe un ton cam în forţă, cînd văd că în satul meu nu se poate circula din cauza craterelor lăsate-n drum de inundaţii? Om cu suflet mare şi frică de Dumnezeu, Ştefan Cherciu se ridică peste biroul meu, loveşte ceaşca de cafea, răsturnînd-o pe pardoseală, şi-mi spune: Lasă, domn primar, că vă ajut eu cu ceva piatră. Vom face drumurile aşa cum au fost!(...) În ziua următoare, de dimineaţă, pe la ora 8.00, sună telefonul. Domnul Ştefan Cherciu mă anunţă că au plecat maşini cu piatră către Primăria Robăneşti. Patru zile la rînd au venit şi-au descărcat. Însoţeam maşinile şi vedeam cum drumul se reface cît de cît şi cum circulaţia revine la normal. Am primit de la domnul Cherciu 400 mc de piatră, reparînd în întregime drumurile”.

„În spatele aşa-zisului gest umanitar, se văd cu ochiul liber afaceri de zeci de milioane de euro, cu comisioanele aferente către administraţie. Dacă are 1.000 de hectare, Cherciu poate să doneze şi 100, pentru că valoarea celorlalte 900 se înzeceşte rapid, pe toate căile. Vin utilităţile, vine Ford-ul, drumul spre spitalul regional o să străbată tot domeniile lui Cherciu. Să vedem, însă, cum vor explica ei procurorilor amplasarea spitalului pe terenurile lui Cherciu, şi nu pe cele cu care Consiliul Judeţean a fost împroprietărit la aeroport“

Gelu Vişan, consilier judeţean PD-L

Vine Ford-ul, creşte parcul
La Pieleşti, Ştefan Cherciu a adus spitalul regional. Acum urmăreşte să-i dirijeze pe furnizorii Ford acolo unde are el interes. În fapt, Cherciu plănuieşte ca pe pămînturile sale, cu sprijinul autorităţilor, să se construiască un fel de parc industrial privat utilat la standarde europene. „Parcul industrial de la Cluj are deja 150 de hectare, iar in Craiova abia daca sînt 20 de hectare. Dacă noi nu facem ceva, cine va face?“, se întreabă retoric afaceristul. Cu alte cuvinte, Cherciu pune la dispoziţia furnizorilor FORD 40 de hectare de teren, autorităţile se ocupă de tot ce înseamnă utilităţi, iar omul de afaceri poate să dezvolte în zonă un parc industrial de toată frumuseţea întins pe cîteva sute de hectare. Proiect mare, viabil, fără încărcătură penală. Cel puţin cîtă vreme suspiciunea că totul se socoteşte în culisele Consiluilui Judeţean nu se transformă într-un dosar la DNA, aşa cum ameninţă consilierul Gelu Vişan.