miercuri, 27 iunie 2007

Distrigaz-Sud aruncă în aer Craiova

Locuitorii cartierului craiovean Lăpuş au trăit, ieri dimineaţă, clipe de groază. Oamenii au fost zguduiţi de o explozie la un punct termic din zonă.


În urma exploziei, o angajată a Regiei de Termoficare şi-a pierdut viaţa. Femeia decedată, Doina Trică, în vârstă de 36 de ani, lucra la punctul termic din vara anului trecut. Un bărbat care, de asemenea, lucra la punctul termic a fost grav rănit. La două ore, o altă deflagraţie a avut loc într-unul din apartamentele din apropiere, din cauza acumulărilor de gaze. Locatarii apartamentului, un bărbat şi o femeie, au fost răniţi. Bărbatul a aprins o lumânare să vadă ce se întâmplă: "A intrat în bucătărie cu lumânarea aprinsă şi imediat s-a produs explozia", ne-au spus rudele.
"Am simţit că am fost aruncat din pat în zid"
Oamenii au crezut că este vorba de un cutremur. "La acea oră, dormeam. Am fost aruncat din pat în zid. M-am lovit la cap. Toate geamurile de la apartamentul meu au fost sparte, iar zidul s-a crăpat", povesteşte Marian Grosu, unul dintre locatarii blocului situat lângă punctul termic unde a avut loc deflagraţia. "Am avut noroc că ne aflam în pat, pentru că altfel am fi fost morţi acum", a spus o altă locatară a blocului din apropierea punctului termic. Autorităţile locale au luat primele măsuri, oprind furnizarea gazelor şi a curentului electric la peste o mie de apartamente din blocurile din zonă, pentru a evita alte explozii. Aproape 1.000 de apartamente au rămas fără geamuri din cauza suflului exploziei. La şcoala Generală nr. 37, aflată în apropierea punctului termic, au fost sistate cursurile pentru două zile. Tot din cauza exploziei a fost afectat şi căminul de studenţi nr. 10, unde deflagraţia a distrus geamurile de la primele şase etaje. Ieri după-amiază, oamenii încă făceau curăţenie în apartamentele distruse de deflagraţie.
Sinistraţii vor dormi într-o cazarmă
"Am obţinut două pavilioane la unităţile militare de pe Caracal, care vor fi puse la dispoziţia craiovenilor", ne-a spus prefectul Nicolae Giugea. O altă variantă pentru cazarea craiovenilor din Lăpuş ar fi căminele liceelor Traian Demetrescu şi Matei Basarab.
Printre imobilele afectate de exploziile produse joi se mai numără şi şcola Generală nr. 36. Elevii din această instituţie de învăţământ au fost multaţi la alte două şcoli respectiv şcoala Generală nr. 35 şi Liceul "ştefan Odobreja" până când unitatea la care învaţă va fi reparată.

Francezii de la Gaz de France, la prima explozie
Explozia de la Craiova este o premieră pentru francezii de la Gaz de France, actualii proprietari ai Societăţii Distrigaz-Sud. Dacă salariaţii companiei sunt obişnuiţi cu exploziile, îndeosebi cele din timpul iernii, francezii, surprinşi, şi-au format cu greu un comandament de anchetă. Acesta avându-l în frunte pe Serge Delaunay, directorul general adjunct al Distrigaz-Sud, s-au unit cu greu către Craiova în jurul orei 11. Salariaţilor din Distrigaz-Sud le este greu să deschidă gura şi, cu multe ocolişuri, ne-au declarat: "Până când nu se finalizează săpăturile şi nu se merge pe firul conductei, facem regii şi scenarii. Conducta împuşcată, corodată, erodată, decapată. Gazul poate veni de oriunde nu te aştepţi. Migrează. Se pare că acesta s-a scurs pe lângă un cablu de telefonie", ne-au declarat, într-un final, surse autorizate din Distrigaz-Sud. Nimeni, însă, nu vorbeşte despre motivul real al exploziei - conductele sunt vechi de peste 30-40 de ani şi au viaţa expirată.

Distrigaz-Sud, bombe cu ceas
Statistic, iarna îşi ia tributul de vieţi omeneşti, din cauza exploziilor de gaze. Acestea au loc periodic, îndeosebi la Distrigaz-Sud, unde conductele se află într-un stadiu avansat de erodare - peste 80% în marile oraşe. Explozia de la Craiova este ultima dintr-un lung şir de dezastre. Cele mai vulnerabile sunt oraşe mari şi supraaglomerate, precum Bucureşti, Târgovişte, Cluj, Timişora, Arad. Unele explozii au fost de-a dreptul incredibile:
* 18 mai 1998 - explozia unui subsol din Cartierul Tei, soldată cu 7 morţi
* 10 decembrie 1998 - explozia unui bloc din Craiova - 2 bărbaţi şi o fată arşi de vii
* 13 aprilie 1999 - explozia unui bloc din Bucureşti, cu 6 oameni răniţi şi apartamente distruse
* 15 august 1999 - explozia unui bloc din Piteşti, cu 2 oameni morţi, 6 răniţi, apartamente distruse şi oameni sinistraţi
* 18 iunie 2000 - mor 8 oameni în cartierul Ferentari din Bucureşti
* 21 aprilie 2003 - 3 oameni morţi în satul Pitulicea
* 22 aprilie 2003 - 9 oameni au ars ca torţele, tot în comuna Pitulicea
* 14 noiembrie 2003 - un bloc de locuinţe din Călăraşi a sărit în aer, murind 7 persoane
* 18 iunie 2005 - explozia unei fabrici de încălţăminte în cartierul Colentina, 2 oameni morţi şi 6 răniţi.

Elena PARVU, Marius PIRLEA - ADEVARUL 27.01.2006

Niciun comentariu: